FINANCIËLE INFORMATIE

De uiteindelijke eigendomsrechten over het vermogen van de Nationale Bank van België zijn Statutair bepaald:

Het Artikel 4 van de Statuten:
“Elk  aandeel  geeft  recht  op  een  evenredig  en  gelijk  deel  in  de  eigendom  van  het  maatschappelijk vermogen en in de verdeling van de winsten.”

Het Artikel 7 van de Statuten:
De aandeelhouders, hun erfgenamen of hun schuldeisers mogen noch de zegels doen leggen op de goederen en waarden van de Bank, noch de verdeling of de veiling vragen, noch zich in haar beheer mengen.
Voor de uitoefening van hun rechten moeten zij zich houden aan de inventarissen der vennootschap en aan de besluiten van de algemene vergadering.

Het kan moeilijk worden betwist dat een balans en een jaarrekening welke op transparante en consequente wijze een waarheidsgetrouw beeld geven over het vermogen van de vennootschap, onmisbare instrumenten zijn om die statutair verankerde (uiteindelijke) eigendomsrechten over dat vermogen exact te kunnen bepalen.

Het Artikel 4 bepaalt waar de aandeelhouders onbetwistbaar recht op hebben,
het Artikel 7 geeft aan op welke manier zij hun rechten kunnen bepalen en opvolgen.

Het Artikel 1 van de Statuten:
“ (..) Onverminderd  het  eerste  en  het  tweede  lid,  is  de  Bank  een  naamloze  vennootschap  die  een  openbaar beroep op het spaarwezen doet of gedaan heeft.”

De Nationale Bank van België is een beursgenoteerde vennootschap, en heeft beroep gedaan op het openbaar spaarwezen.
Het is vooral voor deze vennootschappen van essentieel belang dat zij met hun aandeelhouders (en bij uitbreiding alle potentiële beleggers) en andere stakeholders een financiële communicatie zonder “enige ruis” voeren.
Dit belang wordt erkend door zowel de Europese wetgevers als de nationale wetgever, EN de toezichthouders en de Europese Centrale Bank.

De volgende regelgeving omtrent de financiële verslaglegging is van toepassing op de Nationale Bank van België:

De bescherming van de beleggers en de efficiëntie van de financiële markten zijn hier de essentiële elementen.

Een onwaarschijnlijk uitgebreide regelgeving en informatieverplichtingen, internationaal geldend voor alle (beursgenoteerde) vennootschappen, waarop diverse toezichthouders toezien dat al deze regels en wetgeving strikt en nauwgezet wordt opgevolgd. In het absolute belang van de kleine onwetende en onbeschermde beleggers.

De Nationale Bank van België is zelf een toezichthouder, en is tegelijkertijd een centrale bank met de Belgische Staat als 50%-meerderheids-aandeelhouder.

Omwille van tenslotte haar beursnotering zou zij een werkelijk toonbeeld moeten zijn van transparantie en het respecteren van al deze wetgeving. Nergens ter wereld kunnen kleine beleggers zich veiliger wanen dan inzake hun belegging in het aandeel Nationale Bank van België. De werkelijke waarheid is totaal anders!

Het aandeel van de Nationale Bank van België noteert op “een gereglementeerde” markt, maar .. krijgt een uitzondering op alle reglementen!

De Nationale Bank van België staat op de lijst van “Emittenten onder toezicht” van het FSMA, maar … de financiële communicatie vanwege haar bestuur is vrijgesteld van elke controle ! Geen enkele instantie ziet er op toe dat de kleine beleggers inderdaad enige bescherming genieten!!

En dus geeft de hele wereld – een verplicht – belang aan transparantie, waarheidsgetrouwe en gedetailleerde financiële communicatie, aan … de werkelijk belangrijke bescherming van kleine beleggers. Een blad zoals Trends geeft gerustsellende duiding, plaats geen vraagtekens op het einde van haar gebruikte titel.
Mocht Trens, of ook maar één ander financieel gespecialiseerde krant of weekblad WEL aandacht geven aan het schandaaldossier Nationale Bank van België, dan kon dergelijke titel enkel met vele vraagtekens correct worden afgesloten.

  • Een Nationale Centrale Bank,
  • lid van het Europees Stelsel van Centrale Banken en eigenaar van de ECB,
  • beursgenoteerde naamloze vennootschap,
  • zelf toezichthouder,
  • met de Belgische Staat als 50% meerderheidsaandeelhouder,

Zou NOOIT ook maar enig probleem mogen hebben met transparantie !!
Zou op elk moment moeten voldoen AAN ELKE verplichting verbonden aan haar beursnotering !!

Net zoals en net omdat elke andere genoteerde vennootschap dit ook VERPLICHT IS om te doen !!

De erkende wettelijke verplichting om een financiële rapportering te voeren die beantwoordt aan “de vereiste van het getrouw beeld van het vermogen van de vennootschap“, zoals bepaald in het artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 14 november 2007.

  • Talrijke ongeoorloofde ingrepen, telkens een misbruik van de wetgevende macht door de meerderheidsaandeelhouder,
  • zijn telkens zonder enig verzet gebleven vanwege een Raad van Bestuur, volledig gekozen en benoemd door diezelfde meerderheidsaandeelhouder,
  • de Regentenraad moet beantwoorden aan de wettelijke verplichting van een financiële verslaglegging waarbij een waarheidsgetrouw beeld wordt gegeven van het vermogen van de vennootschap,
  • gezien de ernst van de ingrepen blijkt dit een onmogelijke opdracht te zijn, welke alleen maar overeind kan blijven omdat
  • de tekortkomingen worden goedgepraat omdat de rapportering gebeurt volgens “een eigen sui generis boekhoudkundig referentiekader”,
  • en die rapportering door geen enkele toezichthouder noch een andere onafhankelijke instantie wordt gecontroleerd,
  • het bestuur van de vennootschap mag zichzelf kwijting geven, de aandeelhouders werd elke essentiële bevoegdheid ontnomen en zelfs hun vraagrecht wordt niet langer gerespecteerd.

Als gevolg van dit alles hebben de analisten en beleggers het aandeel NBB volledig genegeerd.
Immers: wat men niet precies kan waarderen en op zijn gelopen risico’s kan evalueren

daar wenst een belegger ook niet zijn spaarcenten in te investeren !!?

Een ondubbelzinnige en transparante financiële communicatie !!

Als aandeelhouders hebben we een onbetwistbaar recht op een balans die op transparante wijze een waarheidsgetrouw, nauwkeurig en oprecht beeld geeft van de vermogensrechten, zowel van de vennootschap als van ons zelf !

De verplichting tot correcte en transparante informatieverschaffing is van openbare orde.
Het kan toch niet zijn dat de minderheidsaandeelhouders van de NBB de enige aandeelhouders ter wereld zijn die dit fundamenteel recht niet mogen genieten?

Om dit af te dwingen heb ik, met bijstand van het advocatenkantoor Monard Law en bedrijfsrevisoren, de NBB gedagvaard. 

Ik doe dit in eigen naam, doch word hierin gesteund door een groep gelijkgestemde aandeelhouders, wiens belangen ik dus mee verdedig.

Een procedure voor de Rechtbank van Koophandel, een procedure voor het Hof van Beroep gevolgd door de procedure voor het Hof van Cassatie hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.